Dispozitivele pentru corectarea posturii chiar funcționează?
Zi de zi petrecem ore în șir aplecați asupra calculatoarelor, tabletelor sau telefoanelor noastre. În timp ce scrolluim minute în șir pe rețelele sociale, capul se apleacă pe nesimțite către față. Ne modelăm corpul în pozițiile cele mai convenabile pentru a putea să lucrăm pe laptopuri din confortul canapelelor noastre.
După 3 ani de pandemie, postura oamenilor la nivel global este cum nu se poate mai afectată. Medicii specialiști consideră că în prezent, majoritatea dintre noi suntem în curs de a forma cocoașa.
Trupurile noastre sunt în mod inerent leneșe. Corpul va căuta întotdeauna calea ce presupune cel mai puțin efort și astfel apare acea postură cu umărul asimetric, spatele cocoșat și capul aplecat înainte. Pe lângă neplăcerile de ordin estetic, o postură incorectă poate fi și dureroasă. Adesea apar dureri în zona cefei, a coloanei și a umerilor.
Dacă cele de mai sus îți sună cunoscut înseamnă că este cazul să te gândești la un dispozitiv de corectare a posturii. Acest tip de dispozitive se găsește într-o mare varietate de forme. Unele dintre acestea arată precum un ham, ce cuprinde umerii sau zona lombară, în timp ce altele sunt precum niște cămăși cu panouri special proiectate pentru a te ajuta să îți aduci aminte să activezi anumite grupuri de mușchi. Iar altele utilizează niște capsule ce se atașează pe spate și transmit semnale sub formă de vibrații sau alerte pe telefon pentru a îți aminti să corectezi postura (”spatele drept!”).
Cum funcționează dispozitivele de corectare a posturii?
Toate dispozitivele destinate corectării posturii au în comun faptul că sunt proiectate să gestioneze dezechilibrele musculare care apar atunci când petrecem perioade lungi de timp în poziții nesănătoase, fixe.
Mușchii din zona pieptului (pectoralii) au tendința să se strângă, în timp ce mușchii situați în partea superioară a spatelui au tendința să se suprarelaxeze. Astfel, dispozitivele corectoare ajută în a activa grupul de mușchi care nu au fost suficient antrenați și îi ghidează astfel încât să se poziționeze corect. De exemplu, dacă încep să mă cocoșez dispozitivul de corectare a posturii mă conștientizează de faptul că am o poziție greșită și astfel îmi voi trage umerii înapoi către spate sau voi readuce zona lombară în poziția sănătoasă.
Cum aleg dispozitivul de corectare a posturii?
Oricare dintre tipurile de dispozitive mai sus menționate poate fi benefic atâta timp cât poate fi purtat cu ușurință în timp ce ne desfășurăm activitățile vieții de zi cu zi.
Iată câteva aspecte de care este bine să ținem cont atunci când ne decidem să achiziționăm un astfel de dispozitiv:
Există diferite dispozitive pentru diferite zone ale corpului. Cele mai populare sunt cele pentru umeri, pentru zona cervico-toracică și pentru zona lombară.
Dacă nu ești sigur care sunt zonele tale problematice, analizează-te începând din talie și urcând către cap pentru a identifica zona ieșită din aliniament. De exemplu, spatele este arcuit prea mult? Te va ajuta o orteză lombară. Umerii sunt aplecați sau gâtul tinde să se aplece către față? Alege un dispozitiv care te ajută să îți menții umerii aduși către spate, de exemplu corsetul pentru spate Hessing Premium.
Alege dispozitivul din materiale care lasă pielea să respire și care nu provoacă iritație prin frecare. De asemenea, nu ar trebui ca dispozitivul să fie prea rigid sau să te mențină în poziții nenaturale.
Dacă dispozitivul nu este confortabil nu va fi eficient deoarece nu îl vei folosi.
Nu vei dori să achiziționezi un dispozitiv care să necesite cunoștințe de inginerie pentru a-l putea folosi. Ai nevoie de un dispozitiv pe care să îl poți îmbrăca și da jos de unul singur, fără dificultate.
Probează-l și vezi cum arată pe sub îmbrăcăminte. Cu siguranță vei dori ca dispozitivul să fie cât mai discret posibil.
Cum se folosește dispozitivul de corectare a posturii?
Se recomandă să se înceapă folosirea dispozitivului de la doar câteva ore până la întreaga zi.
De asemenea, un astfel de dispozitiv nu este destinat unei utilizări permanente. Nu există o perioadă fixă în care se recomandă să porți dispozitivul. Pur și simplu atunci când vei arunca o privire în oglindă și vei observa că postura ți s-a corectat și durerile de spate au dispărut poți înceta să îl mai folosești.
Pentru cele mai bune rezultate, alături de folosirea acestui dispozitiv adaugă și o rutină în care să incluzi exerciții pentru întărirea posturii. Obiectivul este acela de a-ți deprinde corpul să păstreze un aliniament bun și de a-ți întări mușchii astfel încât să poată susține postura aceea corectă.