Ce trebuie să avem în vedere atunci când alegem un scaun cu rotile?

De multe ori, atunci când ne gândim la acest tip de dispozitiv medical, considerăm că este destinat persoanelor cel puțin imobilizate pe viață în partea inferioară a corpului. Însă nu doar în aceste cazuri este de folos scaunul cu rotile. De fapt, sunt multe contexte în care putem avea nevoie pentru o perioadă limitată de timp de ajutorul unui scaun cu rotile, ca de exemplu în cazul bătrânilor greu deplasabili, sau în cazul persoanelor care suferă de scleroză multiplă și în unele zile se pot deplasa pe propriile picioare, dar în zilele ”mai rele” apelează la scaunul cu rotile.

Alegerea unui scaun cu rotile potrivit nu este întotdeauna o decizie simplă. Fiecare dintre noi este unic și în consecință are nevoi diferite.

Per ansamblu, alegerea scaunului cu rotile potrivit depinde de 3 factori principali și anume: cât de adecvat este pentru utilizator, pentru mediul în care va fi folosit și pentru scopul în care va fi folosit.

În general, toate tipurile de scaune cu rotile sunt configurabile în ce privesc mărimea și poziția șezutului și a spătarului și dispun de suporturi pentru brațe și picioare, ce se pot ajusta și/sau detașa.

Cu toate acestea, mai sunt câteva aspecte importante de avut în vedere atunci când decidem ce scaun cu rotile vom achiziționa și le vom detalia în cuprinsul acestui articol.

Care este legătura între dizabilitatea mea și tipul de scaun? 

Prima întrebare pe care ți-o vei pune atunci când vei dori să îți alegi scaunul cu rotile este despre ce caracteristici ar trebui să aibă acesta, astfel încât să îți fie cât mai util. De aceea ar trebui să ți cont de două aspecte importante:

  • Poți să te transferi singur din și în scaunul cu rotile (de ex. în mașină, în pat, la toaletă etc.)?
  • Ai dificultăți în ce privește controlul posturii?

Condițiile medicale și situațiile care determină o persoană să apeleze la un scaun cu rotile sunt foarte diverse, de aici și varietatea mare de tipuri de scaune cu rotile.

Prima alegere pe care o ai de făcut este, în funcție de gradul de mobilitate al utilizatorului, între un scaun cu rotile manual și unul electric. 

De asemenea, în funcție de mărimea și greutatea ta, vei alege un tip sau altul de scaun. Ca o regulă generală, partea de șezut a scaunului ar trebui să fie mai mare cu 2-4 cm față de șoldurile utilizatorului și este foarte important să verifici ca scaunul să fie aprobat de producător pentru greutatea ta. Spre exemplu, pe nextfarma.ro găsești modele de scaune cu greutate maximă cuprinsă între 100 kg și 200 kg.

Alte aspecte de avut în vedere sunt cele ce țin de caracteristicile secundare ale scaunului cu rotile. De exemplu, dacă vei avea nevoie să pliezi în mod frecvent scaunul, este recomandat să te orientezi către un model care se poate plia ușor, fără ajutorul uneltelor și care ocupă cât mai puțin spațiu. Iar dacă dorești să practici sporturi sau să îl folosești în activități de recreere, orientează-te către un scaun realizat din materiale cât mai ușoare. Aici poți găsi un exemplu de scaun care întrunește exact aceste cerințe.

În cazul în care mai ai nevoie de alte accesorii complementare, precum pernă antidecubit, suport pentru cârje etc. asigură-te că scaunul cu rotile ales de tine este compatibil.

În final, ia în calcul mediul în care îl vei folosi cel mai mult. Vei avea nevoie de el în spațiu interior sau exterior? Dacă îl vei folosi în exterior, te vei deplasa într-un mediu urban sau rural? De asemenea ține cont și de condițiile de climă. Dacă te afli într-un mediu cu climat umed scaunul va trebui să fie rezistent la rugină, iar dacă te afli într-o zonă cu climat preponderent rece, vei avea nevoie de un scaun care să îți permită să porți îmbrăcăminte groasă și în același timp să stai confortabil în el.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *