De ce ai avea nevoie de un pachet medical?

În zilele noastre, oferta de produse tehnico-medicale este deosebit de variată și accesibilă publicului larg astfel că, primul pas în a avea o atitudine preventivă față de sănătatea noastră, este de a avea în casă dispozitive de bază cu ajutorul cărora să ne monitorizăm indicatorii de sănătate esențiali. ”Informația înseamnă putere”, iar în cazul de față înseamnă și o șansă în plus la sănătate. Însă cum facem să alegem din multitudinea de produse disponibile pe piață, atunci când bugetul nostru nu ne permite să le achiziționăm chiar pe toate?

În acest sens, echipa nextfarma.ro a pregătit o listă cu top 4 dispozitive medicale pe care oricare dintre noi este bine să le avem în casă, fie pentru situații de criză, fie pentru o mai bună monitorizare a stării de sănătate:

1. Pulsoximetru

Utilizat în mod regulat de către sportivii de performanță și de către cadrele medicale, pulsoximetrul a devenit deosebit de popular odată cu debutul pandemiei de Covid-19. Acesta este un dispozitiv extrem de util, ușor de utilizat și non-invaziv, cu ajutorul căruia ne putem afla în câteva secunde ritmul bătăilor inimii (pulsul) și nivelul de oxigenare din sânge (saturația de oxigen).

Nivelul normal al saturației de oxigen din sânge variază între 95 și 100 de procente. Un nivel mai mic poate indica faptul că la țesuturi nu ajunge suficient oxigen, iar atunci când se înregistrează repetat niveluri sub 95 de procente de SpO2, există riscul apariției hipoxiei. Hipoxia are ca simptome albăstrirea pielii, tuse, confuzie, senzație de sufocare și creșterea ritmului cardiac, iar în cazuri extreme poate duce la atac de cord.

De ce să folosești un pulsoximetru la domiciliu

Pulsoximetrul îți poate fi recomandat de medic în cadrul terapiei cu oxigen pentru tratarea unor afecțiuni precum:

• Boli pulmonare

• Astm bronșic

• Angină pectorală

• Migrene

• Stres

• Boli arteriale periferice

• Diferite forme de cancer

De asemenea, pulsoximetrul poate fi utilizat și de piloți, alpiniști și de toate persoanele care lucrează la altitudini mari, pentru monitorizarea nivelului de aclimatizare. Sportivii îl pot folosi în perioadele de antrenament și de recuperare.

2. Termometru

Un dispozitiv de bază deosebit de necesar încă din primele noastre zile de viață, termometrul nu ar trebui să lipsească din nicio casă. Este important să ne monitorizăm temperatura corporală atunci când avem suspiciuni de febră sau hipotermie, pentru a ști cum și când este cazul să luăm măsuri pentru menținerea unor valori stabile ale temperaturii, dar și ca indicatori ai evoluției stării noastre de sănătate.

Temperatura se poate măsura rectal, oral sau axilar. Pentru rezultate cât mai precise se recomandă măsurarea temperaturii la nivel rectal (cel mai recomandat în cazul copiilor mici) sau oral (ținând cont de faptul că temperatura bucală este cu 0,3℃ pana la 0.8℃ mai scăzută decât temperatura rectală). La măsurarea temperaturii axilare pot exista diferențe cuprinse între 0,5℃ pana la 1,5℃ față de măsurarea rectală a temperaturii.

De ce să folosești un termometru la domiciliu

Termometrul ne ajută să monitorizăm cel mai comun simptom asociat infecțiilor virale sau bacteriene și anume febrilitatea (febra).

3. Tensiometru

Tensiometrul este un aparat ce măsoară presiunea sângelui la trecerea prin vasele de sânge (tensiunea arterială). Există două tipuri de tensiometre: mecanice și digitale (acestea din urmă fiind și cele destinate uzului casnic).

Pe tensiometrul digital, prima valoare afișată este cea sistolică, iar cea de-a doua (de sub sau de lângă ea) este diastolică. Un adult sănătos ar trebui să aibă tensiunea sistolică între 100 și 120 mmHg, iar cea diastolică între 65 și 80 mmHg. 

De ce să folosești un tensiometru la domiciliu

Se estimează că prevalența hipertensiunii arteriale afectează 30-45% din populația globală. Boala afectează ambele sexe, dar debutează la o vârstă mai timpurie la bărbați și crește odată cu creșterea vârstei. Pentru că este un factor de risc și o boală care nu are simptome, hipertensiunea arterială trebuie nu doar ținută sub control, ci și prevenită și intervenit imediat cum este identificată.

Mai puțin populară, hipotensiunea este de asemenea o afecțiune ce trebuie monitorizată, putând semnala diverse boli sau disfuncții precum:

  • Afectiuni cardiace;
  • Boli endocrine (hipotiroidism, afectiuni ale paratiroidelor, boala Addison);
  • Deshidratare datorata pierderilor lichidiene (varsaturi, diaree, arsuri extinse, abuz de diuretice);
  • Hemoragii;
  • Septicemie;
  • Șoc anafilactic.

4. Glucometru

Astfel că un tensiometru ne poate facilita monitorizarea regulată a valorilor tensiunii arteriale și posibilitatea de a evalua rapid valorile tensiunii în momente de criză, pentru a putea interveni corespunzător.

Glucometrul este un dispozitiv de măsurare a concentrației sanguine a glucozei, care se bazează pe spectrofotometrie. Printr-o înțepătură nedureroasă în deget se obține o picătură de sânge care, odată introdusă în banda de testare ne dezvăluie în numai câteva secunde nivelul glicemiei din sânge la acel moment.

De ce să folosești un glucometru la domiciliu

Utilizarea frecventă a glucometrului te poate ajuta să:

  • Afli dacă glicemia este prea scăzută sau prea crescută;
  • Recunoști tiparele (când e mai probabil să ai o creștere a nivelului de glucoză);
  • Vezi cum se schimbă nivelul de glucoză după efort sau în perioade de stres;
  • Monitorizezi efectele medicamentelor pentru diabet și ale altor terapii;
  • Evaluezi cât de bine îndeplinești obiectivele specifice de tratament.

Declanșarea diabetului zaharat poate avea mai multe cauze și poate apărea în orice etapă a vieții. Dacă este depistat la timp, șansele de menținere a sănătății sub control cresc considerabil. Glucometrul este un dispozitiv foarte ușor de folosit, minim invaziv și nedureros, cu ajutorul căruia putem monitoriza și verifica oricând este nevoie concentrația de glucoză din sânge. Verificând regulat valorile glicemiei, avem șansa să depistăm din timp orice modificări care ar putea semnala declanșarea unei boli și astfel să prevenim agravarea stării de sănătate.

Din magazinul online nextfarma.ro puteți achiziționa oricare dintre dispozitivele mai sus enumerate, precum și multe alte dispozitive tehnico-medicale utile, performante și cu un raport calitate-preț ideal, pentru a putea avea grijă de sănătatea dumneavoastră !

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *