Cum ne alegem stetoscopul potrivit?
Cu atâta varietate de modele și culori poate fi dificil să îți alegi stetoscopul potrivit activității tale. Odată cu primul model de stetoscop inventat în urmă cu 200 de ani de către medicul francez René Laënnec, practica medicală a cunoscut o îmbunătățire majoră în ce privește precizia diagnosticelor oferite în urma auscultației, iar astăzi se găsesc o varietate copleșitoare de instrumente de auscultare bazate pe principiul de funcționare al stetoscopului lui Laënnec.
La bază, actualele modele de stetoscoape se împart în două tipuri: stetoscoape acustice și stetoscoape electronice.
Mai jos vom detalia caracteristicile fiecărei categorii astfel încât să îți faci o idee mai clară pivind tipul de stetoscop care se potrivește activității tale.
Stetoscopul acustic
În primul rând se face o distincție între tipurile de stetoscoape în funcție de categoria de vârstă a pacienților. Sunt stetoscoape destinate auscultării pacienților adulți și stetoscoape destinate întrebuințării pediatrice. Noile tehnologii de producție au permis crearea unor modele de stetoscop mai versatile, fie prin crearea unor clopote capabile să redea sunetele cu aceeași precizie atât în cazul adulților cât și în cazul copiilor, fie prin posibilitatea de a utiliza diafragme interschimbabile, permițând astfel trecerea rapidă de la un tip de pacient la celălalt.
Stetoscopul ”Pinard”
Numit astfel după inventatorul său, este un model de stetoscop destinat întrebuințării obstetricale. Conceput din lemn și aluminiu, este special proiectat astfel încât să poată fi auscultate bătăile inimii fetusului afla în burta mamei. Acest model specific de stetoscop are o formă de con alungit cu o terminație în formă de disc cilindric perforat.
Stetoscopul acustic pentru cardiologie
Acest tip de stetoscop are o sensibilitate acustică foarte ridicată pentru a ajuta medicii de profil în a detecta diversele patologii cardiace sau pulmonare cu care se confruntă pacientul. Și în cazul acestui tip de stetoscop există unele modele care pot fi întrebuințate atât pacienților adulți cât și copiilor. În general, stetoscoapele din această categorie sunt caracterizate ca fiind niște instrumente extrem de puternice, cum ar fi Stetoscopul Littmann 3M Master Cardiology.
Stetoscopul electronic
Acest tip de stetoscop a devenit popular în rândul medicilor pneumologi și cardiologi datorită capacității de a reduce sau chiar anula sunetele exterioare și a amplifica sunetul auscultat, fără a îi afecta calitatea. De asemenea, prin intermediul aplicațiilor dedicate, se poate afișa ritmul în mod grafic chiar pe calculatorul sau telefonul medicului. Unele modele sunt dotate cu funcție Bluetooth, ce permite de exemplu înregistrarea sunetelor bătăilor inimii pentru a le putea reasculta sau chiar transmite către colegi.
Medicii apelează la acest tip de stetoscop în special atunci când intenționează să efectueze un proces de diagnosticare complex sau când doresc să poată analiza auscultația realizată.
Ce tip de stetoscop este potrivit în funcție de specialitatea medicală?
Fiecare categorie de personal medical are nevoie de un stetoscop potrivit nevoilor sale, în funcție de tipul de pacient pe care îl examinează și de tipul de afecțiune pe care o tratează.
Vom menționa mai jos 6 categorii de practicieni care au nevoie să fie echipați cu un stetoscop pentru a-și putea desfășura cu succes activitatea:
- Studenții și medicii rezidenți – Studenții și medicii aflați la început de drum optează în general pentru un model de stetoscop clasic, care să nu presupună un cost ridicat de achiziție, cu ajutorul căruia să poată învăța cum să distingă diferitele patologii. Tocmai cu acest scop a fost conceput Stetoscopul Littmann 3M Lightweight II S.E.
- Medicii generaliști – Acești medici se folosesc zilnic de stetoscop în activitatea lor. În general îl folosesc pentru a ausculta funcțiile cardiace și pulmonare ale pacienților de toate vârstele. De aceea, este preferat un model de stetoscop cu capete interschimbabile pentru a putea ausculta atât pacienții adulți cât și copiii cum este Stetoscopul Littmann 3M Classic III.
- Medicii pediatri – Spre deosebire de medicii generaliști, medicii pediatri tratează doar copii. De aceea optează pentru un model de stetoscop specific, ce diferă de stetoscopul pentru adulți după mărimea discului. Acest tip de stetoscop se regăsește într-o mare varietate de culori și unele modele pot avea chiar figurine atașate pentru a fi mai ușor acceptate de către copii. În general se găsesc modele cu una sau două diafragme și cu inel-tampon pentru a diminua senzația de rece atunci când este aplicat pe pielea copilului ca în cazul Stetoscopului Littmann 3M Classic II Pediatric.
- Medicii pneumologi și cardiologi – Acești specialiști optează în general pentru stetoscopul electronic pentru a putea beneficia de o acustică de înaltă precizie și de monitorizarea grafică a ritmului cardiac/pulmonar cu ajutorul ecranelor. Acest tip de stetoscop este considerabil mai scump însă permite practicienilor să audă foarte bine sunetele atât de frecvență înaltă cât și joasă pentru a putea detecta posibilele patologii pulmonare sau cardiace. Cu ajutorul stetoscopului electronic se poate auzi sunetul de până la 20 ori mai puternic decât în cazul stetoscopului clasic.
- Asistentele medicale – În cazul asistentelor, principala întrebuințare a stetoscopului este auscultarea tesiunii arteriale. Pentru aceasta se găsesc atât stetoscoape cu diafragmă special concepută ca în cazul Stetoscopului Riester Anestophon, cât și modele versatile ce îmbină un tensiometru cu stetoscop.
- Fizioterapeuții – Specialiștii fizioterapeuți utilizează stetoscopul pentru auscultare pulmonară înainte și după o sesiune de fizioterapie. Datorită faptului că au nevoie doar de auscultare pulmonară, stetoscopul cu un singur capăt este potrivit.
- Medicii Veterinari – Aceștia folosesc un tip de stetoscop similar celui tradițional, însă sunt modele proiectate în mod special pentru auscultarea anumitor categorii de animale.