8 sfaturi pentru a oferi cea mai bună îngrijire unei persoane dragi imobilizate la pat
Perioada pensionării este adesea văzută ca o vreme a eliberării de responsabilitățile profesionale și personale, momentul în care în final putem trăi o viață liniștită și lipsită de griji. Însă, pentru mulți bătrâni realitatea este complet diferită.
Problemele grave de sănătate, reducerea mobilității, alienările cronice sau rezultate în urma noului stil de viață, pot să transforme perioada post-pensionare într-o luptă. Iar cu atât mai complicată devine situația în momentul în care bătrânul ajunge să rămână imobilizat la pat și devine dependent de membrii familiei sau îngrijitori pentru a îi fi îndeplinite nevoile de bază.
Pentru cei aflați în această neplăcută situație, în afară de a ne arăta compasiunea și grija, există anumite practici de a căror corectă îndeplinire depinde calitatea vieții celui îngrijit.
Iată câteva sfaturi pentru o bună îngrijire a persoanei imobilizate la pat:
- Ai grijă de igiena personală
O bună igienă este deosebit de importantă pentru persoanele imobilizate la pat.
Dacă cel îngrijit nu poate face baie singur, atunci îl poți ajuta folosind un burete de baie sau un scaun pentru duș.
Unghiile de la mâini și picioare trebuiesc tăiate regulat, pentru a evita zgârierea accidentală.
De asemenea, tunderea periodică a părului și a bărbii/mustății vor ajuta persoana aflată în îngrijire să își mențină un nivel crescut al stimei de sine.
Schimbă regulat îmbrăcămintea și aplică creme hidratante pentru a ajuta pielea să-și păstreze elasticitatea și a preveni apariția mirosurilor neplăcute.
Nu neglija igiena orală. Lasă pe noptieră un kit care să conțină periuță de dinți, pastă, bol cu apă pentru clătire, bol în care să poată fi scuipată apa după clătire și orice consideri că mai este necesar.
Cu ajutorul unei bune igiene corporale persoana aflată în grijă va fi mai veselă și mai sănătoasă.
- Menține o bună igienă a patului
De vreme ce bătrânii imobilizați sunt nevoiți să petreacă aproape tot timpul așezați în pat, este crucială păstrarea celei mai riguroase igiene pentru a preveni agravarea stării de sănătate, una din cele mai frecvente complicații fiind apariția escarelor.
Schimbă frecvent cearșafurile, întrucât se poate acumula foarte repede murdăria sub formă de pete, firmituri, particule de piele moartă, praf etc.
De asemenea, deosebit de important este să te asiguri că patul este bine ventilat, fără acumulări de umezeală (umiditatea la nivelul pielii constituie un factor favorizant distrugerii localizate a țesutului). De un real ajutor în acest sens este achiziționarea unei saltele antiescare cu compresor.
Rolul acesteia este de a preveni sau chiar a trata apariția escarelor, prin schimbarea automată și regulată a punctelor de contact între corpul pacientului și saltea. Salteaua poate fi așezată atât pe un pat normal cât și pe un fotoliu, oferind bolnavului posibilitatea de a schimba poziția, eliberând corpul de presiunea cauzată de statul la orizontală (decubit) și oferă ventilație și aerație reducând umiditatea la nivelul pielii.
Chiar și cu beneficiile semnificative aduse de utilizarea unei saltele antiescare, nu uita să introduci ca parte din rutina zilnică verificarea corporală a celui aflat în grijă, astfel încât să observi din timp apariția unor posibile escare.
Dacă te confrunți deja cu escare, este bine să folosești produse profesionale, special concepute pentru tratarea acestora, întrucât sunt răni cu un mare risc de suprainfectare.
- Acordă o importanță deosebită îngrijirii pieptului și plămânilor
Bătrânii imobilizați la pat sunt vulnerabili la acumularea de lichid în plămâni și congestia pieptului. Dacă aceste zone nu sunt ținute sub observație, pot apărea complicații precum infecții virale sau pneumonie. Mai ales în contextul pandemiei de COVID-19 riscurile au crescut și nu ar trebui să treci cu vederea acest aspect.
Schimbă în mod constant poziția persoanei imobilizate și caută sfatul unui medic atunci când consideri necesar.
- Asigură un aranjament convenabil pentru eliminarea reziduurilor
În cazul în care o persoană este complet imobilizată, este necesară utilizarea de dispozitive ajutătoare precum plosca, urinarul și altele de acest fel pentru a facilita eliminarea scaunelor și a urinei atunci când este necesar.
Urmărește mișcările bolului, iar în cazul în care observi nereguli sau disconfort, asigură suportul medical sau medicamentos corespunzător.
- Oferă o dietă echilibrată
Dieta reprezintă o parte foarte importantă între factorii responsabili de bunăstarea unui bătrân imobilizat la pat.
Ține sub observație nevoile nutriționale ale celui îngrijit, obiceiurile alimentare și preferințele personale (ex. vegan/non-vegan) și solicită un plan de alimentație personalizat realizat de un nutriționist calificat sau un medic.
- Menține o ambianță plăcută în casă
Bătrânii suferă deja de mult disconfort fizic din pricina mobilității reduse. La aceasta se mai pot adăuga și dureri sau alte probleme cauzate de diverse boli.
În acest context, menținerea unui mediu cât mai curat, igienic și plăcut este deosebit de importantă.
Asigură-te că spațiul în care se află persoana imobilizată este suficient de luminos, că toate obiectele de care are nevoie sunt la îndemână și că încăperea este bine ventilată. Încearcă să reduci nivelul de zgomot pe cât posibil.
- Oferă suport moral
Sentimentele de singurătate și de abandon sunt între cele mai comune stări cu care se confruntă bătrânii imobilizați la pat. Cei care îi îngrijesc trebuie să se asigure că persoanele aflate în grijă se simt apreciate și valoroase.
Petrece timp vorbind cu cel pe care îl îngrijești, apleacă-te asupra subiectelor sale de interes si angajează-l în activități (unora le place să citească, altora să se uite la televizor, altora să asculte muzică etc.)
Ai grijă totuși să nu se strecoare elemente de stres suplimentar, ca de exemplu știri despre conflicte sau despre crime.
Vorbește cu cel drag despre gândurile sale, propune-i jocuri de tip boardgame, ajută-l să se implice într-un hobby sau chiar citește-i cărți dacă nu poate citi singur. Ideea este să-l menții implicat și să îl ajuți să aibă o stare bună.
- Ia măsuri suplimentare de precauție pe perioada pandemiei de COVID-19
Cei bătrâni se află în categoria cea mai vulnerabilă în fața bolii datorită sistemului imunitar slăbit, în special dacă suferă de comorbidități cum ar fi diabet, hipertensiune, astm, probleme cardiace, cancer etc.