Cum gestionăm schimbarea și incertitudinea pe perioada pandemiei de COVID-19
Pe toți ne-au afectat schimbările bruște ce au avut loc odată cu declanșarea pandemiei de COVID-19 și cu siguranță că starea de incertitudine în special a produs o serie de efecte cu care ne vom confrunta multă vreme de acum încolo.
Este ușor să rămânem închiși într-un cerc vicios al întrebărilor de tipul ”ce ar fi dacă”, îngrijorându-ne peste măsură cu privire la viitor, mai ales în situația în care deja ne confruntăm cu dificultăți în a ne păstra sănătatea mentală.
Însă există căi prin care putem gestiona incertitudinea din timpul pandemiei de COVID-19, astfel încât să reducem nivelul de stres resimțit și să facem față situațiilor mai bine.
Îți prezentăm mai jos 10 moduri prin care poți face față cu brio schimbărilor și îți poți păstra o stare mentală bună în fața incertitudinii:
- Conștientizează-ți trăirile și sentimentele
Fă-ți puțin timp pentru a examina situația din prezent și ce simți în legătură cu aceasta. Poți trece prin acest proces de analiză discutând despre trăirile tale cu cineva în care ai încredere.
Uneori, simpla conștientizare a factorilor care sunt răspunzători pentru ceea ce simți, te poate ajuta în gestionarea emoțiilor legate de incertitudine.
Fii blând cu tine și caută ajutor atunci când simți că nu mai faci față trăirilor de nesiguranță.
- Focusează-te pe viitorul apropiat
Cu cât încercăm mai mult să deslușim ce ne rezervă viitorul îndepărtat, cu atât este mai ușor să devenim copleșiți de incertitudinea cu care pandemia de COVID-19 ne face să ne confruntăm pe termen lung. În schimb, putem să ne concentrăm pe obiectivele pe care le avem de îndeplinit de la o zi la alta și pe ceea ce este în puterea noastră de a face chiar acum.
De exemplu, ne putem asigura că avem întotdeauna la îndemână o mască de protecție pentru a minimiza riscul de a ne îmbolnăvi.
De asemenea, putem ține în casă un pulsoximetru, astfel încât să putem monitoriza oricând simptomele asociate infecției cu COVID-19.
Decide ce este important pentru tine și concentrează-te pe nevoile tale și a celor dragi ție pe termen scurt.
Un sfat din partea noastră ar fi să împarți fiecare zi sau săptămână în task-uri realizabile, pe care le poți gestiona și să te concentrezi pe fiecare obiectiv pe rând.
Îți poate fi greu să te mobilizezi dacă te simți descurajat, de aceea îți recomandăm să începi cu activități ușoare, iar pe măsură ce progresezi, ar trebui să experimentezi o îmbunătățire a stării de spirit și astfel, să devină mai ușor să îndeplinești ceea ce ți-ai propus.
- Fii conștient de ceea ce funcționează
Chiar dacă simți că totul este un haos sau se îndreaptă într-o direcție nefericită, în continuare vor fi lucruri, oricât de mici care nu vor fi influențate de schimbările aduse de pandemia de COVID-19. Poate fi vorba despre o relație apropiată, felul nostru de mâncare preferat sau o melodie cu o semnificație specială pentru noi.
Observarea și conștientizarea cu recunoștință a constantelor din viața noastră, precum și a micilor schimbări pozitive pe care am reușit să le implementăm sau la care încă lucrăm, ne sunt de un real ajutor în a ne readuna după loviturile vieții și a începe să vedem oportunitățile de viitor.
Îți propunem următorul exercițiu:
În fiecare zi gândește-te la ce a mers bine și notează 3 lucruri pentru care ești recunoscător.
- Apreciază-te pentru realizările tale
Am trecut cu toții prin vremuri dificile în care am fost testați în moduri la care nu ne-am fi așteptat vreodată. Fie că am vrut sau nu, am fost nevoiți să facem față și să ne adaptăm.
Iată exercițiul pe care ți-l propunem:
Ia-ți o pauză de 10 minute și notează ce realizări/obiective îndeplinite ai avut în ultimile 12 luni, fie ele cât de mici. Descoperi între ele și realizări la care nu te-ai fi așteptat?
Poate ai învățat să gătești o rețetă nouă, poate ai organizat ”cămara apocalipsei” (plină cu conserve, ulei, măști de protecție, termometre și pulsoximetre :), sau poate ai făcut homeschooling cu copiii, ai organizat o întâlnire virtuală, ai ajutat un prieten sau un vecin la nevoie, poate ai terminat de citit o carte care îți făcea cu ochiul de multă vreme sau ai reușit să vorbești cu prietenii și familia mai mult.
Simplul fapt că ai trecut printr-una dintre cele mai mari provocări cu care s-a confruntat umanitatea este o mare realizare în sine!
Oricare au fost realizările tale în acest ultim an de pandemie, fă-ți timp să meditezi la ele și fi mândru de tine. O meriți!
- Găsește un nou ritm
Rutina și organizarea pot fi niște instrumente puternice pentru a căpăta siguranță și a reduce starea de incertitudine.
Gândește-te la toate aspectele vieții de zi cu zi care sunt în controlul tău. Cum ai putea crea o nouă rutină care să funcționeze pentru tine? Nu este nevoie să fie ceva complicat. Poți de exemplu să te decizi să faci o plimbare în fiecare dimineață sau să îți setezi o oră fixă de culcare.
Creează-ți un timp de destresare și deconectare de la agitația zilei, în care să te concentrezi pe activități pozitive cum ar fi exerciții fizice, metode de relaxare, hobby-uri, să comunici cu prietenii sau să petreci timp cu cei dragi și nu uita să îți creezi o rutină de culcare pozitivă.
- Încearcă să fi prezent
Atunci când trecem prin perioade de schimbare și incertitudine, precum este perioada pandemiei de COVID-19, putem foarte ușor să uităm să trăim ”aici și acum”.
Este important să nu tânjim după trecut, să ne agățăm de viitor sau să ne deprimăm în legătură cu lucrurile pe care nu le putem cunoaște. Dar putem să facem ce se poate mai bine cu ceea ce avem acum, astăzi.
Tehnicile de relaxare, de mindfulness, o plimbare în natură, sunt toate instrumente foarte utile, alături de măsurile de protecție împotriva infectării cu COVID-19, în a ne păstra conectați la momentul prezent și a nu ne lăsa copleșiți de temeri.
- Reformulează-ți gândurile
În vremuri dificile, este foarte ușor să cădem prizonieri gândurilor, emoțiilor și acțiunilor negative. Este de înțeles să ne simțim neliniștiți datorită incertitudinii prezente în viața de zi cu zi, însă există moduri prin care putem gestiona aceste emoții.
Poate simți dezamăgire față de considerai că ”ar fi trebuit” să se întâmple sau simți teamă în legătură cu ce îți rezervă viitorul. Este posibil să te afli într-o spirală vicioasă în care te focusezi pe probleme și te convingi să te aștepți la ce este mai rău.
În acest caz, poate fi de ajutor să faci un pas în spate, să analizezi faptele care susțin în mod obiectiv gândurile tale și să explorezi alte unghiuri din care să privești situațiile.
Această abordare nu îți va rezolva propriu-zis problemele cu care te confrunți, dar te poate ajuta să ieși din spirala vicioasă și să capeți o nouă perspectivă. Lucrurile adesea nu sunt atât de grave pe cât credem noi.
- Decide ce strategii funcționează pentru tine
Incertitudinea la locul de muncă, acasă sau în legătură cu așteptările celorlalți poate pune presiune pe starea noastră de sănătate mentală.
Chiar dacă pare copleșitor, amintește-ți că nu este prima dată când te confrunți cu provocări importante în viața ta. Cel mai probabil dispui deja de skillurile necesare pentru a face față situației prezente.
Gândește-te la strategiile care au funcționat pentru tine și altă dată în trecut și găsește modul în care te poți folosi de aceleași abordări acum, pe perioada pandemiei.
Poate ai obsevat că o plimbare zilnică de după-amiază te ajută să îți limpezești gândurile sau poate că stabilirea unei ieșiri cu un amic te face să te simți măcar un pic mai pozitiv.
Oricare ar fi cazul, ia-ți angajamentul de a-l face parte integrantă din rutina zilnică. Și ține minte – a recunoaște când este momentul să apelezi la ajutor profesionist în ce privește sănătatea mentală, este o importantă strategie de reziliență pentru mulți dintre noi.
- Fă doar ceea ce-ți este comfortabil
Pe măsură ce pandemia de Covid-19 avansează, este important să ne asigurăm că reușim să înaintăm în propriul nostru ritm.
Nu ar trebui să cedăm presiunilor venite din partea celorlalți în a face lucruri care ne sunt inconfortabile, ne provoacă anxietate sau stări de nesiguranță, însă totodată trebuie să avem grijă ca aceasta să nu devină o scuză care să ne oprească în a face lucruri pozitive și benefice, cum ar fi să păstrăm legătura cu prietenii.
Discută ceea ce te preocupă cu cei dragi ție și încearcă să faci mici schimbări pozitive. Comunicarea sinceră și deschisă este foarte importantă, dar la fel de important este să le lași celorlalți spațiu pentru a se mișca în propriul lor ritm.
- Caută sfaturi practice
Vorbește cu persoane în care ai încredere și caută suport dacă simți că ai nevoie. Există multe resurse de ajutor în societate.
Dacă îți faci griji în ce privește locul de muncă sau locuința de exemplu, caută să te informezi în legătură cu drepturile tale. Poate fi dificil la început, dar încearcă să-ți înfrunți temerile și să cauți ajutor.
Dacă te preocupă problema facturilor sau a datoriilor, cel mai bine este să discuți cu un profesionist în domeniu pentru ca împreună să puneți la cale un plan eficient.